Üçüncü ve Dördüncü Bölüm Eşyanın gümrüğe Sunulması ve Boşaltılması

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Eşyanın Gümrüğe Sunulması

MADDE 39 – Türkiye Gümrük Bölgesinin kara suları veya hava sahasından durmaksızın geçen taşıt araçları ile taşınan eşya hariç olmak üzere, Türkiye Gümrük Bölgesine gelen eşya, getiren kişi ya da duruma göre eşyanın gelişinden sonra taşıma sorumluluğunu üstlenen kişi tarafından gümrüğe sunulur. Gümrüğe sunan kişi, eşyayı daha önce ibraz olunan özet beyan ya da gümrük beyannamesi ile ilişkilendirir.

MADDE 40– Müsteşarlık;

a) Yolcu beraberinde getirilecek,

b) Gümrüğe sunulmaksızın bir gümrük rejimine tabi tutulabilecek,

Eşya hakkında, 39 uncu madde hükümleri dışında özel düzenlemeler yapabilir.

MADDE 41– Talep üzerine, gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulmasından önce, gümrüğe sunulan eşyanın incelenmesi veya bundan numune alınması yönünden ilgili ve yetkili kişilere izin verilebilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Gümrüğe Sunulan Eşyanın Boşaltılması

MADDE 42……………………Yürürlükten kaldırıldı.

MADDE 43……………………Yürürlükten kaldırıldı.

MADDE 44……………………Yürürlükten kaldırıldı.

MADDE 45– 1. Eşya bulunduğu taşıt araçlarından gümrük idarelerinin belirledikleri veya uygun gördükleri yerlerde söz konusu idarelerin izni ile boşaltılabilir veya aktarılabilir.

……………………Yürürlükten kaldırıldı.

Ancak, eşyanın tamamen veya kısmen acilen boşaltılmasını gerektiren kaçınılmaz bir tehlikenin varlığı durumunda bu izin aranmaz. Bu gibi durumlarda en yakın gümrük idaresi derhal haberdar edilir.

2. Gümrük idareleri, eşyanın ve bulunduğu taşıma araçlarının muayenesi amacıyla gerektiğinde eşyanın boşaltılmasını ve kapların açılmasını isteyebilir.

3. Eşya konulduğu ilk yerden gümrük idarelerinin izni olmaksızın kaldırılamaz.

1 Yorum

  1. Gümrük Kanunu. | Gümrük,Gümrük Müşavirliği,Gümrük Danışmanlığı,Gümrük danışmanlı,Zati Eşya,Naklihane,GÜMRÜK,istanbul gümrük müşavirleri,Gümrükleme,Gümrük müşaviri diyorki:

    […] ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Eşyanın Gümrüğe Sunulması […]